Vlažnost zidov povzroči bivalno ali poslovno okolje neprimerno, zmanjšuje vrednost izolacije in povišuje stroške ogrevanja. Hranjena živila, oblačila, papir, usnje, les, se lahko zaradi vlage poškodujejo ali celo uničijo. Tudi večkratno prezračevanje ali uporaba osvežilnih sredstev težko uniči vonj po vlagi.

Razloga za nastanek vlage v vašem prostoru sta največkrat dva:

  • pomanjkljiva hidroizolacija objekta ter
  • toplotna neizoliranost objekta.

Lahko gre tudi za tretjo možnost - izliv vode zaradi počene vodovodne cevi ali dotrajane kanalizacije. V tem primeru Vam žal tudi naprava Drymat ne bi pomagala.

Vlaga je posledica površinske napetosti tekočine v ozkih poroznih prostorih gradbenega materiala in povzroča vertikalno rast vlažnosti v njih. Pri tem so tla pozitiven pol in zid negativen pol. Odvisno od premera kapilar ali por se vzpenja vlažnost do 2 m ali več visoko nad zemeljsko površino, delovanje pa se pretežno odraža na kletne in pritlične prostore. Izraziti znaki rastoče vlažnosti so vonj po trhnobi, ustvarjanje plesni, odpadanje ometa, na zunanjih in notranjih površinah pa izstopanje nitratov.

V mnogih primerih vlažnosti ne povzročajo vidne mokre površine. Povzročitelji rastoče vlage so v prvi vrsti vlažna tla, meteorne in podzemne vode. Odvisno od vzroka vlažnosti, lokacije objekta in geoloških razmer lahko nastane trajna, periodična, močnejša ali slabša zasičenost z vlago. Predvsem pri starih zgradbah, brez odvoda meteornih vod in prodnatega tampona z direktnim slojem na zid, se lahko pojavi horizontalno delovanje vode.

 

Fizikalni temeljni princip nastanka vlage:

Zid, še posebej zidovi v starih hišah, pogosto prizadene kapilarna vlažnost, ki raste navzgor, saj manjkajo vodoravne in navpične zaporne- izolacijske plasti. 

V starejši hiši z osnovno ploskvijo npr. 100 m2, ki je 2 m "podkletena", imamo stika z zemljo na več kot 180 m2. Na tej površini se lahko vlaga privzema iz zemlje. To se zgodi zaradi površinske napetosti vode in kapilar, prisotnih v materialu, skozi katere potuje voda navzgor. Pri tem lahko prihaja do dviga vlage preko 2 m.

MOŽNOSTI SANACIJE VLAGE 

1. Elektrofizikalna popolna sanacija (preprosto)

Trajna in udobna možnost je instalacija DRYMAT – sistema za izsuševanje zidov. Naprava se pritrdi na steno, brez dodatnih gradbenih posegov. Ko je naprava nameščena, deluje s pomočjo elektromagnetnih valov na različnih frekvencah. Skrbi za spremembo spektra frekvenc v zidovih, tako da vzročne napetostne sile za dvigajočo kapilarno vlažnost ne morejo več nastajati. 

Rezultat je izjemen in dobro viden že po nekaj mesecih delovanja naprave. Vlažnost ne raste več in neizrabljeni prostori postanejo ponovno učinkoviti.

2. Mehanske možnosti popolne sanacije (zapleteno in finančno zahtevno)

Za trajno sanacijo vlage, brez namestitve naše naprave, bi potrebno izkopati jarek okrog hiše do temeljev. Potem izdelamo novo hidroizolacijo, izvedemo toplotno izolacijo in vse skupaj zasujemo. Pred zasutjem je včasih (odvisno od terena) potrebno narediti tudi drenažo. 

Cenejša možnost je notranja izolacije zidov, ki ni najboljša rešitev, pa vendar dovolj dobra. Pred tem je vsekakor najprej potrebno zatreti nastalo plesen, v kolikor je do nje že prišlo. To lahko storimo z biocidnimi sredstvi tipa "clox" ali "belo". Zatem lahko steno prebelimo z barvo za vlažne prostore, v kateri so tudi dodana biocidna sredstva. Ko se barva osuši, na stene namestimo izolacijske plošče za vlažne prostore. Pred lepljenjem le-teh napravimo odprtine za vse instalacije. Nato izolacijske plošče obložimo z gradbeno mrežico potopljeno v gradbeno lepilo in na koncu vse skupaj prebelimo. 

Vendar obstaja možnost, da se nam v tako izoliranem prostoru ponovno pojavi vlažnost v vogalih (predvsem pri tleh), saj tam ne prekinemo povsem tako imenovanega "toplotnega mostu", preko katerega se notranje stene ohlajajo in na njih kondenzira vlaga iz prostora. Dokler ne saniramo objekta v skladu s prvo opisano inačico, obstaja možnost, da je eden od izvirov vlage tudi v pomanjkljivi hidroizolaciji. V tem primeru vlaga zaradi tako imenovanega "kapilarnega pritiska" potuje po zidovih iz temeljev navzgor in nekaj je lahko pride v prostor kljub izvedeni notranji izolaciji zidov.

V vsakem primeru je dobro, da pokličemo strokovnjaka, ki bo ob ogledu lahko vsaj ocenil, kje je izvir težav (lahko je tudi kombinacija). V tem primeru se lahko obrnete na podjetje Skosal s.p.

V vsakem primeru, je takšna rešitev povezana z velikimi finančnimi vložki in gradbenimi posegi v vaš objekt. Vidimo lahko, da se namestitev naprave DRYMAT več kot izplača.

Vir: www.merkur.si, povzeto po: http://nakup.merkur.si/nasveti-namig-tisk.asp?ID=beljenje83&kateri=beljenje&MySes=

Osnovna šola Ivana Kavčiča Izlake

Upravna enota Mestne občine Kamnik

Skosal s.p. - Montaža naprave Drymat na Mestni občini Kamnik

 Skosal s.p. - Notranjost s prikazom montirane naprave Drymat na Mestni občini Kamnik

Mestna občina Piran

Montaža naprave Drymat na Mestni občini Piran - Skosal s.p.

Več kot 300 stanovanjskih hiš širom Slovenije

Za vas smo dosegljivi vsak dan med 8. in 18. uro.

T: 035718748
G: 041638861

 Kontakt-Drymat-naprave-Slovenija

Drymat Slovenija

Prvi brezžični izsuševalci vlage v Sloveniji. Znebite se vlage za vselej z enostavno montažo naprave Drymat v vaš prostor.

V Sloveniji nam zaupa že več kot 300 zadovoljnih uporabnikov.

Vzdržljivost

V vzdržljivostnnem testu smo simulirali približno 300.000 obratovalnih ur (= 30+ let) delovanja naprave. Dolgotrajna vzdržljivost sistema Drymat je bila dokazana.